מהו חוק המזומן?
חוק המזומן, או בשמו הרשמי "חוק להגבלת השימוש במזומן, תשע"ח-2018", נכנס לתוקף בישראל ב-1 בינואר 2019. החוק נועד לצמצם את ההון השחור, להילחם בפשיעה הכלכלית, ולמנוע העלמות מס באמצעות הגבלת סכומי הכסף שניתן להעביר בעסקאות במזומן.
על מי חל חוק המזומן?
החוק חל על עסקים ויחידים , והוא קובע כללים ברורים לגבי הסכומים המרביים שניתן לשלם במזומן או בצ'קים ללא שם המוטב.
מי נחשב "עוסק" בראיית חוק המזומן החדש?
כל מי שמוכר נכס או נותן שירות במסגרת פעילותו העסקית, לרבות עוסק עצמאי (פטור או מורשה), חברה, ואף עמותה או מלכ"ר. כל מי שלא עונה להגדרה זו של "עוסק" נחשב אדם פרטי; כולל עצמאי שמבצע תשלום או עסקה פרטית, כלומר שלא במסגרת פעילותו העסקית.
מהם המגבלות הקבועות בחוק?
- תשלום לעסק: אסור לשלם לעסק במזומן בסכום העולה על 6,000 ש"ח (נכון לשנת 2025). אם העסקה גבוהה מסכום זה, ניתן לשלם רק עד 10% מהעסקה במזומן, או הנמוך מביניהם ,אך לא יותר מ-6,000 ש"ח.
- תשלום בין אנשים פרטיים: במקרה של עסקה בין יחידים שאינם עסק, ההגבלה היא עד 15,000 ש"ח במזומן.במכירה וקניית רכב ההגבלה היא עד 50,000 ש"ח .
- תשלום שכר עבודה: אסור לשלם משכורת במזומן אם היא עולה על 6,000 ש"ח(נכון לשנת 2025)
- ומתנות: החוק מגביל גם סכומים אלו, כך שהעברת כספים במזומן אינה יכולה לעלות על 15,000 ש"ח.הלוואות, תרומות החוק מגביל גם סכומים אלו, כך שהעברת כספים במזומן אינה יכולה לעלות על 6,000 ש"ח.
- ואם מדובר על עסקאות עם תיירים?
- בעסקאות בהם אחד הצדדים הוא תייר, חוק המזומן קובע מגבלה של עד 40 אלף ש"ח או עד 10% מגובה העסקה (הנמוך מהשניים).
מהן החריגות לחוק?
החוק אינו חל על עסקאות מול קרובי משפחה מדרגה ראשונה בני זוג, הורים, הורים של הורים, בן/בת, אחים וילדיהם, נכדים ובני הזוג של כל אחד מאלה, וכן כל אדם אחר הסמוך לשולחנם, למעט תשלום שכר עבודה, הלוואות ותרומות. בנוסף, החוק אינו חל על בנקים ומוסדות פיננסיים אחרים.
מהן ההשלכות של הפרת החוק?
מה העונש הצפוי למי שעובר על החוק לצמצום השימוש במזומן?
הסנקציות שמטיל חוק המזומן משתנות בהתאם לסיווג העסקה וסכום ההפרה. כאשר מדובר באנשים פרטיים יוטלו קנסות פליליים בכפוף למגבלות החוק, ובמקרה של עוסקים יוטלו קנסות/עיצומים כספיים בגובה 15% עד 30% מסכום ההפרה. כמו כן, ובכל המקרים, החוק קובע עבירה פלילית של "מעשה מרמה" שעלולה להוביל לעונש של שלוש שנות מאסר.
כיצד יש להיערך לעמידה בחוק המזומן?
- שימוש באמצעי תשלום אלטרנטיביים – מומלץ לבצע תשלומים באמצעות כרטיסי אשראי, העברות בנקאיות וצ'קים מסומנים על שם המוטב.
- תיעוד עסקאות – עסקים נדרשים לתעד את כל העסקאות בהתאם להוראות רשות המיסים, כדי להימנע מקנסות.
- ייעוץ עם רואה חשבון – בעלי עסקים ויחידים המבצעים עסקאות גדולות צריכים להיוועץ ברואה חשבון כדי לוודא שהם פועלים בהתאם לחוק.
- ומה עושים כשמדובר על ריטיינר או עסקה בתשלומים?
בעסקאות מתמשכות (כמו הסכם למתן שירות גלובלי על בסיס תשלום חודשי; "ריטיינר") כל תשלום יחשב כעסקה נפרדת. בכל מקרה אחר (רכישת מוצר או מתן שירות חד פעמי), מדובר בעסקה אחת שעלותה היא הסך הכולל – גם אם שילמתם אותו במספר תשלומים לאורך זמן.
- אז אולי אפשר לפצל עסקה (כדי לשלם במזומן בכל זאת)?
החוק אוסר מכל וכל על פיצול מלאכותי של עסקה במטרה לחמוק ממגבלות החוק. למעשה, פיצול עסקאות – לרבות שכר עבודה, הלוואה, תרומה או מתנה – מוגדר "מעשה מרמה" ודינו שלוש שנות מאסר.
- מה לגבי תשלום בשיקים (המחאות)?
חוק המזומן קובע כללים גם לתשלומים בהמחאות, כאשר לעוסק אסור לתת או לקבל תשלום בהמחאה ("שיק") עבור עסקה, שכר עבודה, הלוואה, תרומה או מתנה, מבלי לנקוב את שם המקבל (כנפרע או כנסב) על גבי השיק. כאשר מדובר באדם פרטי האיסור חל באותו האופן על שיקים שגובהם מעל 5,000 ₪.כמו כן ובכל מקרה, אסור להסב המחאה או לקבל המחאה מוסבת מבלי שרשומים עליה השם ומספר הזהות של המסב.
- חוק המזומן הפקדת מזומן בבנק
הפקדת מזומן שמשמשת כתמורה למכירת נכס, ספקת שירות, הענקת הלוואה, תרומה, מתנה או שכר לעבודה, נחשבת כ"תשלום במזומן" וכלולה במגבלות המוגדרות בחוק. כמו כן, נציין כי מה שנאמר בנוגע להפקדת מזומן חל גם על כל העברה אחרת של מזומן, בין אם היא באמצעות שליח או צד שלישי.
לסיכום:
חוק המזומן משפיע באופן ישיר על הדרך בה אנשים ועסקים מבצעים תשלומים, והוא מחייב מעבר לשיטות תשלום אלקטרוניות יותר. על מנת להימנע מקנסות ובעיות משפטיות, יש להקפיד על הכללים ולבחון אפשרויות תשלום מותאמות למגבלות החוק.